Wappu Vaasassa

Wappua vietetään Vaasassa noin kahden viikon verran, alkaen huhtikuun puolenvälin tienoilta ja jatkuen aina vappupäivään 1.5. asti. Tuo kaksi viikkoa wappua koostuu useiden tapahtumien jatkumosta muodostaen Vaasan wapun tapahtumaputken eli Wappuputkinnon. Wappuputkintoon lukeutuu vuodesta riippuen noin 15, mutta parhaimmillaan kaksikinkymmentä tapahtumaa. Tapahtumat järjestetään siten ketjutetusti, että ahkera wapun viettäjä pystyy osallistumaan kaikkiin Wappuputkinnon tapahtumiin. Osa tapahtumista ajoittuu puolenpäivän tienoille, mutta jokaiselle illalle riittää varmasti jotain ohjelmaa. Ohjelman määrästä kertoo se, että tapahtumat pääasiassa varataan yliopiston järjestöjen kesken jo edellisen vuoden puolella.

Wappu merkitsee monille lukuvuoden päättymistä, mutta joillekin opiskelijoille se on jotain paljon suurempaa. Esimerkiksi tekniikan ylioppilaat kastetaan Vapun päivänä teekkareiksi, mistä osoituksena heille voidaan myöntää teekkarilakit. Ylioppilaslakkeja näkyy eri variaatioissaan runsaasti jo edellisenä päivänä, kun vaasalaisten perinteiden mukaisesti Topeliuksen patsas lakitetaan Vaasan keskustassa. Näin myös ylioppilaat voivat painaa lakin päähänsä ja vaasalaisten teekkareiden lakinkäyttöoikeus alkaa. Tämän hetken perinteikkyys alkaa nopeasti hahmottumaan ympärillä olevista ihmisistä, sillä tilaisuutta on seuraamassa monia, joiden lakki on päässyt jo arvokkaasti ikääntymään.

Vaasalaiselle opiskelijalle tarjotaan wapun aikana monenlaista aktiviteettia. Laulamista harrastetaan useankin tapahtuman aikana, kuten myös ulkoiluun kannustavaa pelailua ja urheiluakin. Lukuvuoden lopun lähestyminen ei merkitse pelkästään lämpeneviä kelejä, mutta myös erilaisia piknik-tyyppisiä tapahtumia.

Wappu alkaa kuitenkin perinteikkäästi Vaasan wappulehden Wapinan julkistustilaisuudessa, eli Wapinan julkkareissa. Monelle niin hämmentävät Rubbarit, jotka vastaavat wappulehdestä, pitävät huolen myös siitä, että wappu saatetaan käyntiin aina asianomaisella tavallaan. Tästä alkaakin Wappuputkinto, joka sisältää muun muassa kuuluisat Tutin Eroottiset Iltamat, erilaisia sitsejä, Gigan wappumölkyt sekä huhtikuun viimeisen illan VYY:n wappubileet. Wappu saatetaan päätökseen teekkarikasteen ja ylioppilaskunnan wappusilliksen myötä.

Wappukansaa viihdyttää legendaarinen Radio Wapina, jossa on tarjolla monenmoista ohjelmaa aamusta iltaan ja välillä jopa yön pikkutunteihin saakka koko wapun ajan. Wappuradioon on myös itse mahdollista päästä juontajaksi. Radio Wapinaan pääset tutustumaan täältä!

Vaasan wappu on vuoden aktiivisin ajankohta opiskelijan vuodessa. Haalarikansaa näkyy koko ajankohdan ajan ja uusia legendoja kirjoitetaan päivittäin. Tähän joukkoon päässeet tunnetaan Wappumaisterin arvonimellä, ja arvonimen ansaitakseen tulee wapun viettäjän olla osana jokaisessa Wappuputkinnon tapahtumassa todistetusti, eli keräten leiman VYY:n jakamaan Wappupassiin kustakin tapahtumasta. Wappumaisterin arvonimiä jaettiin ensimmäisen kerran vuoden 2013 wapusta, jolloin ylioppilaskunnan kuusi ensimmäistä Wappumaisteria ansaitsivat arvonimensä- Kertonee jotain myös tuttilaisten aktiivisuudesta, että peräti viisi näistä kuudesta oli tuttilaisia.

Wappuun aikaa jäljellä

Days
Hours
Minutes
Seconds