Teekkarius

Teekkarilakki

Teekkareiden kutreja koristaa tämä itse teekkariuden näkyvin tunnusmerkki, teekkarilakki. Vaasan omassa lakissa on vaikutteita Otaniemen vastaavasta. Se on kuusikulmainen, tupsu laskeutuu päälaelta oikealle puolelle ja kokardina toimii Tutti ry:n oma lyyra. Sisäpuolen vuoressa ovat Vaasan värit, punainen ja keltainen.

Lakin käyttöoikeus alkaa wappuaattona 30.4. klo 18.00 Topelius-patsaan lakituksesta ja päättyy lakinlaskuun 30.9. klo 24.00. Muulloin lakkia voi käyttää ainoastaan Tutti ry:n puheenjohtajan luvalla, koska hänellä on korkein teekkarivalta Vaasassa. Lupia on mahdollista saada esimerkiksi excursioihin, itsenäisyyspäivän soihtukulkueeseen tai muihin edustaviin tapahtumiin.

Tempukkeet ja tempaukset

Tempuke on yleensä teekkareiden toimesta suoritettava kepponen tai kujeilu. Tempukkeen tarkotuksena on aiheuttaa riemua tekijälle, tempukkeen kohteelle ja suurelle yleisölle. Tempukkeen ei kuitenkaan tulisi ottaa kantaa uskontoon tai politiikkaan. Sen ei ole myöskään tarkotus turmella, rienata, tuhota tai varastaa. Esimerkkinä Vaasassa tapahtuneista tempukkeista ovat erään ainejärjestön huoneen löytyminen täysin kelmuttuna ja Tervahovi rakennuksen kaikkien vessojen merkitseminen hajonneiksi.

Tempaus sen sijaan on tapahtuma, jolla on tarkoitus herättää huomiota. Kyseessä ei kuitenkaan ole mielenosoitus, vaan tempaus on ennen kaikkea lämminhenkinen tapahtuma. Vaasassa tempauksia on esimerkiksi ollut renkaanvaihtotapahtuma, joilla Vaasan yliopiston edustajiston ryhmä on saanut aikaan näkyvyyttä.

Teekkarikaste

Tämä ehkäpä ikimuistoisin päivä teekkarin elämässä ottaa paikkansa Vaasan kaupungintalon edustalla olevassa Luotsi patsaan suihkulähteessä wappupäivän aamuna. Kun wappurundia on takana jo mukavasti toista viikkoa, mikä olisikaan virkistävämpää kuin pieni pulahdus kirkkaaseen suihkulähteeseen. Tilaisuudessa on normaalisti ollut mukana myös muutamia juhlapuhujia, mainittakoon esimerkiksi Vaasan yliopiston rehtori. Myös teekkarihenkistä kuorolaulantaa on tavattu kuulla. Kun taustalla kuuluu teekkarivala ja skumppapullot alkavat poksahdella, ei altaasta voi nousta muita kuin leveähymyisiä teekkareita uudet teekkarilakit päässään. Tavallisesti kasteen jälkeen uudet teekkarit ottavat suunnaksi saunomispaikan, jossa uutta lakkia pääsee heti saunottamaan. Vielä selvennykseksi, fuksia voidaan siis vasta kasteen jälkeen alkaa kutsua teekkariksi.

Lakinlaskijaiset

Syyskuun viimeisenä päivänä päättyy teekkarilakin vuosittainen käyttöoikeus, mitä perinteisesti juhlitaan arvokkaissa merkeissä. Tarjolla on usein ruokaa ja juomaa sekä paljon laulamista. Kun kellon viisari yöllä värähtää 12, lauletaan teekkarihymni perinteisesti kaksi kertaa, minkä jälkeen lakki lasketaan juhlallisesti olalle ja juodaan skumpat pois.