Teekkarius ja Wappu

Teekkarilakki

Teekkareiden kutreja koristaa tämä itse teekkariuden näkyvin tunnusmerkki, teekkarilakki. Vaasan omassa lakissa on vaikutteita Otaniemen vastaavasta. Se on kuusikulmainen, tupsu laskeutuu päälaelta oikealle puolelle ja kokardina toimii Tutti ry:n oma lyyra. Sisäpuolen vuoressa ovat Vaasan värit, punainen ja keltainen.

Lakin käyttöoikeus alkaa wappuaattona 30.4. klo 18.00 Topelius-patsaan lakituksesta ja päättyy lakinlaskuun 30.9. klo 24.00. Muulloin lakkia voi käyttää ainoastaan Tutti ry:n puheenjohtajan luvalla, koska hänellä on korkein teekkarivalta Vaasassa. Lupia on mahdollista saada esimerkiksi excursioihin, itsenäisyyspäivän soihtukulkueeseen tai muihin edustaviin tapahtumiin.

Tempukkeet ja tempaukset

Tempuke on yleensä teekkareiden toimesta suoritettava kepponen tai kujeilu. Tempukkeen tarkotuksena on aiheuttaa riemua tekijälle, tempukkeen kohteelle ja suurelle yleisölle. Tempukkeen ei kuitenkaan tulisi ottaa kantaa uskontoon tai politiikkaan. Sen ei ole myöskään tarkotus turmella, rienata, tuhota tai varastaa. Esimerkkinä Vaasassa tapahtuneista tempukkeista ovat erään ainejärjestön huoneen löytyminen täysin kelmuttuna ja Tervahovi rakennuksen kaikkien vessojen merkitseminen hajonneiksi.

Tempaus sen sijaan on tapahtuma, jolla on tarkoitus herättää huomiota. Kyseessä ei kuitenkaan ole mielenosoitus, vaan tempaus on ennen kaikkea lämminhenkinen tapahtuma. Vaasassa tempauksia on esimerkiksi ollut renkaanvaihtotapahtuma, joilla Vaasan yliopiston edustajiston ryhmä on saanut aikaan näkyvyyttä.

Teekkarikaste

Tämä ehkäpä ikimuistoisin päivä teekkarin elämässä ottaa paikkansa Vaasan kaupungintalon edustalla olevassa Luotsi patsaan suihkulähteessä wappupäivän aamuna. Kun wappurundia on takana jo mukavasti toista viikkoa, mikä olisikaan virkistävämpää kuin pieni pulahdus kirkkaaseen suihkulähteeseen. Tilaisuudessa on normaalisti ollut mukana myös muutamia juhlapuhujia, mainittakoon esimerkiksi Vaasan yliopiston rehtori. Myös teekkarihenkistä kuorolaulantaa on tavattu kuulla. Kun taustalla kuuluu teekkarivala ja skumppapullot alkavat poksahdella, ei altaasta voi nousta muita kuin leveähymyisiä teekkareita uudet teekkarilakit päässään. Tavallisesti kasteen jälkeen uudet teekkarit ottavat suunnaksi saunomispaikan, jossa uutta lakkia pääsee heti saunottamaan. Vielä selvennykseksi, fuksia voidaan siis vasta kasteen jälkeen alkaa kutsua teekkariksi.

Lakinlaskijaiset

Syyskuun viimeisenä päivänä päättyy teekkarilakin vuosittainen käyttöoikeus, mitä perinteisesti juhlitaan arvokkaissa merkeissä. Tarjolla on usein ruokaa ja juomaa sekä paljon laulamista. Kun kellon viisari yöllä värähtää 12, lauletaan teekkarihymni perinteisesti kaksi kertaa, minkä jälkeen lakki lasketaan juhlallisesti olalle ja juodaan skumpat pois.

Wappu

Wappua vietetään Vaasassa noin kahden viikon verran, alkaen huhtikuun puolenvälin tienoilta ja jatkuen aina vappupäivään 1.5. asti. Tuo kaksi viikkoa wappua koostuu useiden tapahtumien jatkumosta muodostaen Vaasan wapun tapahtumaputken eli Wappuputkinnon. Wappuputkintoon lukeutuu vuodesta riippuen noin 15, mutta parhaimmillaan kaksikinkymmentä tapahtumaa. Tapahtumat järjestetään siten ketjutetusti, että ahkera wapun viettäjä pystyy osallistumaan kaikkiin Wappuputkinnon tapahtumiin. Osa tapahtumista ajoittuu puolenpäivän tienoille, mutta jokaiselle illalle riittää varmasti jotain ohjelmaa. Ohjelman määrästä kertoo se, että tapahtumat pääasiassa varataan yliopiston järjestöjen kesken jo edellisen vuoden puolella.

Wappu merkitsee monille lukuvuoden päättymistä, mutta joillekin opiskelijoille se on jotain paljon suurempaa. Esimerkiksi tekniikan ylioppilaat kastetaan Vapun päivänä teekkareiksi, mistä osoituksena heille voidaan myöntää teekkarilakit. Ylioppilaslakkeja näkyy eri variaatioissaan runsaasti jo edellisenä päivänä, kun vaasalaisten perinteiden mukaisesti Topeliuksen patsas lakitetaan Vaasan keskustassa. Näin myös ylioppilaat voivat painaa lakin päähänsä ja vaasalaisten teekkareiden lakinkäyttöoikeus alkaa. Tämän hetken perinteikkyys alkaa nopeasti hahmottumaan ympärillä olevista ihmisistä, sillä tilaisuutta on seuraamassa monia, joiden lakki on päässyt jo arvokkaasti ikääntymään.

Vaasalaiselle opiskelijalle tarjotaan wapun aikana monenlaista aktiviteettia. Laulamista harrastetaan useankin tapahtuman aikana, kuten myös ulkoiluun kannustavaa pelailua ja urheiluakin. Lukuvuoden lopun lähestyminen ei merkitse pelkästään lämpeneviä kelejä, mutta myös erilaisia piknik-tyyppisiä tapahtumia.

Wappu alkaa kuitenkin perinteikkäästi Vaasan wappulehden Wapinan julkistustilaisuudessa, eli Wapinan julkkareissa. Monelle niin hämmentävät Rubbarit, jotka vastaavat wappulehdestä, pitävät huolen myös siitä, että wappu saatetaan käyntiin aina asianomaisella tavallaan. Tästä alkaakin Wappuputkinto, joka sisältää muun muassa kuuluisat Tutin Eroottiset Iltamat, erilaisia sitsejä, Gigan wappumölkyt sekä huhtikuun viimeisen illan VYY:n wappubileet. Wappu saatetaan päätökseen teekkarikasteen ja ylioppilaskunnan wappusilliksen myötä.

Wappukansaa viihdyttää legendaarinen Radio Wapina, jossa on tarjolla monenmoista ohjelmaa aamusta iltaan ja välillä jopa yön pikkutunteihin saakka koko wapun ajan. Wappuradioon on myös itse mahdollista päästä juontajaksi. Radio Wapinaan pääset tutustumaan täältä!

Vaasan wappu on vuoden aktiivisin ajankohta opiskelijan vuodessa. Haalarikansaa näkyy koko ajankohdan ajan ja uusia legendoja kirjoitetaan päivittäin. Tähän joukkoon päässeet tunnetaan Wappumaisterin arvonimellä, ja arvonimen ansaitakseen tulee wapun viettäjän olla osana jokaisessa Wappuputkinnon tapahtumassa todistetusti, eli keräten leiman VYY:n jakamaan Wappupassiin kustakin tapahtumasta. Wappumaisterin arvonimiä jaettiin ensimmäisen kerran vuoden 2013 wapusta, jolloin ylioppilaskunnan kuusi ensimmäistä Wappumaisteria ansaitsivat arvonimensä- Kertonee jotain myös tuttilaisten aktiivisuudesta, että peräti viisi näistä kuudesta oli tuttilaisia.

Wappuun aikaa jäljellä

Days
Hours
Minutes
Seconds