Hallitusblogi, rahastonhoitaja

Terveppä terve kaikki Tuttilaiset ja muut lukijat! 

Täällä kirjoittelee Tutin rahastonhoitaja Veteläisen Akseli. Niille ketkä ei vielä tunne on ikää mittarissa 21, ja opiskelen toista vuotta automaatiota ja tietotekniikkaa.  Tutin hallitukseen lähdin heti ensimmäisenä opiskeluvuotenani ja sanotaan vaikka näin, että siitä se kaikki sitten alkoi.

Tuoreet teekkarit saivat vihdoin painaa poikkeuksellisesti Mansikkasaaressa lakit päähänsä ja siellähän minäkin dippasin itseni lämpöiseen kaupunginlahteen. Kokemus oli huikea, vaikka Wapusta kauan jo onkin. Vai loppuiko se koskaan? Totuus: En muista.

Elämä on muuttunut paljon maaliskuun 16. päivän jälkeen, kun yliopiston tiedotuskanavissa tiedotettiin ensimmäisen kerran laajoista toimenpiteistä Sars-CoV2-viruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Tämän jälkeen olemme eläneet aikaa, joka kirjataan historiankirjoihin. Ennenaikaiselle kesälomalle siirtymisen jälkeen onkin kotopuolessa tullut pohdittua, että pandemiasta saavat monet yhteiskuntatieteilijät kandi-aiheita vuosiksi. Mutta miten ihmeessä automaatiolla ja tietotekniikalla ja voitaisiin parantaa maailmaa? Mitä tänä hallitusvuotena on tapahtunut, kun rajataan konteksti Tutin rahallisiin asioihin? 

Tutin rahaliikenne on vuoden aikana siirretty lopullisesti sähköiseen muotoon. Myös jäsenrekisteri, sekä tuote- ja tapahtumamyynti on siirretty onnistuneesti Kide.appiin. Tämä on osaltaan lieventänyt rahastonhoitajan tuskaa, kun 100 tositteen kirjaamisen asemesta riittää yksi tosite myyntiraporttien ohelle. 

Myös verkkolaskutus on otettu onnistuneesti käyttöön alkuhankaluuksien osalta yhteistyökumppaneiden ja toimittajien kanssa mikä on osaltaan nopeuttanut laskutusprosessia. Laskutuksen osalta ollaan muutenkin siirrytty kassavirtaystävällisempään vaihtoehtoon.

Sähköiset kulukorvaukset ovat edistäneet sekä toiminnan tehokkuutta, että ajantasaista infoa tapahtumien budjetin toteutumisesta. Toisaalta kulukorvauksia ei tarvita, kun ostokset pystyy tekemään netissä Tutin kortilla maksaen ja kuitin sähköisesti toimittaen. Ei siis enää kulukorvaushakemus-kuitti-niitti väsäyksiä, kiitos.

Joku saattaisi pohtia: “Miksei tekniikan alan opiskelijoiden yhdistyksessä ole ryhdytty tähän jo aikoja sitten?”. Totuus on, että suuret muutokset vaativat oman aikansa. Koska elämme suurien muutosten aikoja, on varsin luontevaa, että muutos tapahtuu nyt. 

Koska tapahtumailmoittautumiset, jäsenhallinnointi, viestintä, maksut ja laskut eivät enää liiku vanhanaikaisesti paperilla, voimme olla ylpeitä tehdessämme palveluksen ilmastolle. Osaltaan parannamme maailmaa siirtämällä taustatoimintoja koko ajan pois paperilta. Miksi tulostaa 70 sivua tiliotteita/laskuja, kun ne voi varastoida suoraan pilveen; tietysti tarpeellisen tietoturvan taakse. Myöskään yhdistyksen arkistotilat eivät ole loputtomat ja ne nykyiseltäänkin jo pullistelevat A4-saastetta. 

Mikä parasta, omalla laitteella ostettavat tuotteet eivät vaadi suoraa kontaktia myyjään tai käteisen käsittelyä, ja ostokset voi tehdä vaikka kotisohvalla naatiskellen. Verkkokauppa on sitä tätä päivää.

Hallitusvuoden aikana on tullut myös myös tutkailtua omaa toimintaa ja miten sitä voisi pyrkiä kehittämään. Varsinkin omien vahvuuksien ja heikkouksien löytämistä on tapahtunut useallakin osa-alueella. Suosittelenkin siis kaikille opintoalasta riippumatta urapalveluiden Oman osaamisen tunnistaminen-opintojaksoa, lähtemään mukaan järjestötoimintaan, opiskelijatapahtumista puhumattakaan. Uskon ja todella toivon, että Tutin 30-juhlavuoden kruunaa huikeat vuosijuhlat, joista puhutaan vielä pitkään. 

Loppukaneettina nimettömän professorin ohje fukseille vapaasti mukaillen: “Opiskella voi huomennakin, mutta jos ette edes jaksa puoli-ilmaista lounasta syömään mennä, niin toivo on menetetty. Tulkiten: vaikka kuinka ahdistaisi työn määrä, niin menkää edes halpaa ruokaa syömään, vaikkette mitään muuta sinä päivänä tekisi. 

Koronasyksyisin terveisin ja Zoom- tai lähitapaamisiin

Akseli Veteläinen
Rahastonhoitaja
Tutti ry

photo_2020-09-16 13.23.42